Hikmah

Cinta suci umpama hantu ramai yg bercerita tetapi hanya segelintir yg menemuinya. Bertemanlah dengan orang yang suka membela kebenaran kerana dialah hiasan dikala kita senang dan perisai diwaktu kita susah.

Tiga sifat yang menyebabkan pemiliknya tidak tenteram dlm hidupnya~

1) iri hati

2) dengki

3) akhlak yg buruk

Engkau disebut sebagai manusia bukan kerana jasadmu dan tubuhmu tetapi akal dan jiwamu. Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang, tetapi manusia mana yg tidak pernah melakukan kesilapan. Oleh itu kejayaan yg sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh.

Bila hati diserah kepada Allah, Tiada resah tiada gelisah. Bila apa yang diburu hanyalah demi mardhotillah, hilang rasa gundah hidup rasa indah. Bila benih cinta disemai dahulu pada Yang Esa, barulah akan menyusul cinta tulus sesama hamba. Pergilah duka, Hapuslah kecewa.. Kerana bahagia InsyaAllah akan tiba, di dunia ini dan di akhirat sana. Dengan syarat Iman dan Taqwa, kukuh disemai dan tersemat di jiwa. Amal soleh bukti setia seorang hamba kepada Rabbnya.

Sederhanalah dan jangan terlalu berlebih-lebihan serta berusahalah melakukan yang benar. Setiap musibah yang menimpa orang-orang muslim adalah suatu pelebur kesalahan biarpun hanya sekadar tercucuk duri.

……..Firman Allah “Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu berdukacita, padahal kamulah orang–orang yang paling tinggi darjatnya, sekiranya kamu beriman.”- (surah Ali Imran:Ayat 139)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s