Bayi bertali pusat maut dicampak dari pangsapuri

GEORGETOWN: Seorang bayi lelaki yang baru dilahirkan meninggal dunia akibat cedera parah di anggota badan, dipercayai dicampak dari sebuah pangsapuri Desa Mawar, Air Itam di sini, semalam.

Bayi itu yang masih bertali pusat, dimasukkan ke dalam plastik sampah berwarna hitam sebelum dicampak dan terjatuh di atas lantai simen gelanggang bola keranjang di pangsapuri berkenaan.

Mayat bayi itu yang ada kesan darah di kaki dan lebam di seluruh badan, ditemui oleh seorang penduduk di pangsapuri berkenaan, kira-kira jam 12.40 tengah hari.
Ketua Bahagian Siasatan Jenayah negeri, Datuk Abu Samah Mat, berkata laporan bedah siasat oleh Jabatan Perubatan Forensik Hospital Pulau Pinang menunjukkan bayi itu mati akibat cedera parah di seluruh anggota badan.

Katanya, laporan berkenaan menunjukkan beberapa tulang anggota badan bayi berkenaan patah dan siasatan awal mendapati mangsa dicampak dari tempat yang tinggi.

“Berikutan itu, polis mengklasifikasikan kes ini sebagai kes bunuh dan disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan,” katanya di sini, semalam.

Dalam kejadian itu, polis menerima panggilan daripada orang awam kira-kira jam 1 petang mengenai penemuan mayat bayi berkenaan.

Siasatan polis mendapati bayi berkenaan baru dilahirkan beberapa jam sebelum ditemui. Bagaimanapun, sehingga kini polis belum dapat mengenal pasti keturunan bayi berkenaan.

Abu Samah meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kes itu supaya tampil membantu siasatan.

Sementara itu, R Vijayananthini, 21, yang menemui mayat bayi berkenaan, berkata dia dalam perjalanan ke rumah ibu saudaranya sebelum ternampak plastik hitam dengan sebelah kaki bayi terjulur keluar.

Dia yang menyangkakan kaki yang terjulur itu adalah kaki anak patung, membuka plastik berkenaan dan mendapati mayat bayi yang masih bertali pusat serta mempunyai kesan darah.

Vijayananthini, yang terkejut bercampur takut, memanggil abangnya dengan memberitahu perkara itu sebelum menghubungi polis.

“Ini satu perbuatan yang tidak berperikemanusian kerana sanggup membuang anak tanpa rasa kasihan,” katanya.

|| sumber Bharian ||

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s