Malaysia tuan rumah Alumni Al-Azhar

PUTRAJAYA: Malaysia akan menjadi tuan rumah Multaqa Sedunia Alumni Al-Azhar bulan depan, kali pertama diadakan di luar Mesir bagi membincangkan pelbagai isu berkaitan pembangunan ummah, ketamadunan, warisan Islam dan pembaharuan.

Penasihat Agama Perdana Menteri, Tan Sri Dr Abdul Hamid Othman, berkata persidangan kali ketiga yang disertai 1,028 ulama lulusan Universiti Al-Azhar itu akan mencari resolusi mewujudkan keharmonian masyarakat dan kaedah pembangunan mengikut konsep Islam.

“Universiti Al-Azhar mahu membawa tokoh ulama serta alumni universiti itu melihat sendiri kejayaan dicapai negara ini yang dijadikan model berkaitan pengurusan Islam dan negara dengan sempurna,” katanya pada sidang media di pejabatnya, di sini, semalam.
Multaqa yang bertemakan Pendekatan Islam Hadhari di antara Warisan dan Cabaran Semasa itu diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) dari 13 hingga 18 Februari ini.

Ia akan dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 15 Februari ini.

Abdul Hamid berkata, selain ulama terkenal Universiti Al-Azhar, beberapa pembesar negara termasuk Menteri Waqaf dan Hal Ehwal Islam Mesir, Dr Mahmood Hamdy Zaqzuq; Menteri Pengajian Tinggi Oman, Mubarak Abdullah Al-Rashidi; dan Menteri Haji dan Hal Ehwal Islam Afghanistan, Ni’matullah Shahrani akan hadir.

Menteri Hal Ehwal Islam Bangladesh, Moshame Hossain Muhammed Fins; Menteri Hal Ehwal Islam Republik Guinea Pissau, Abdul Karim Jibutai; dan bekas Menteri Petroleum Arab Saudi, Sheikh Ahmad Zaki Yamani juga dijangka hadir.

Pada majlis perasmian itu, Sheikhul Al-Azhar, Dr Muhammed Sayyid Tantawi akan menyampaikan ucaptama dan dijadualkan menerima anugerah Doktor Kehormat Universiti Sains Islam Malaysia (Usim).

sumber |bharian|

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s