Sheikhul Al-Azhar puji Malaysia

SHEIKHUL Al-Azhar, Dr Sheikh Muhammad Sayyid Tantawi memuji Malaysia kerana kemajuan dalam pelbagai aspek terutama pentadbiran, ekonomi dan pendidikan yang menjadikannya contoh terbaik di kalangan negara Islam.

Beliau berkata, Kerajaan Malaysia di bawah kepemimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memerintah dengan amat baik berdasarkan prinsip Islam Hadhari yang selaras kehendak ajaran al-Quran.

“Malaysia begitu maju dalam banyak aspek dan sememangnya patut menjadi contoh kepada negara Islam. Pemerintahnya sentiasa berpegang kepada ajaran kitab suci dan sunnah Rasulullah untuk memastikan perpaduan, keamanan dan kemakmuran pelbagai kaum,” katanya ketika menyampaikan ucap tama pada perasmian Multaqa Sedunia Alumni Al-Azhar 2008 yang disempurnakan Perdana Menteri.

Muhammad Sayyid berkata, hubungan Universiti Al-Azhar dengan Kerajaan Malaysia pula ibarat dua beradik dan begitu erat yang terjalin selama ini.

Katanya, lulusan Al-Azhar yang berasal dari Malaysia patut berbangga kerana mereka adalah antara insan terpilih yang dapat menyumbang kepada pentadbiran negara.

“Antara kelebihan lulusan Al-Azhar ialah mereka berupaya menghafal 30 juzuk al-Quran,” katanya.

Sementara itu, pada sidang media beliau berkata, orang Islam yang meletupkan diri di kalangan musuh yang cuba membunuh dan memporak-perandakan masyarakat disifatkan sebagai mati syahid.

“Tetapi mereka yang meletupkan diri sehingga mengorbankan wanita dan kanak-kanak yang tidak berdosa di kawasan umum seperti pasar, selain memang bertentangan dengan Islam, kematian itu tidak mati syahid,” katanya ketika menjawab pertanyaan mengenai nasib umat Islam di Palestin yang menuntut hak mereka sehingga meletupkan diri.

Menjawab soalan mengenai karikatur kontroversi yang menghina Nabi Muhammad SAW, Muhammad Sayyid berkata, biarlah golongan cerdik pandai dan ilmuwan Universiti Al-Azhar menjawab penghinaan yang dilakukan pihak tertentu.

“Biarlah kami… jangan orang Islam di tempat lain yang menjawab secara membuta tuli dan membuat tunjuk perasaan kerana ia menyulitkan kami,” katanya.

Beliau turut memuji pelaksanaan Islam Hadhari yang diperkenalkan Perdana Menteri kerana memberi penekanan seimbang kepada keduniaan dan akhirat.

sumber || bharian ||

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s