Pelajar akui buang al-Quran

NEW YORK: Seorang bekas pelajar universiti yang dua kali membuang naskhah al-Quran di tandas institusi itu selepas bertengkar dengan pelajar Islam mengaku bersalah kelmarin di sini atas dakwaan melakukan kekacauan dalam kaitan dengan insiden itu.

Stanislav Shmulevich, 24, mengaku bersalah dan perlu melakukan khidmat masyarakat selama 300 jam. Dia sudah menghabiskan kira-kira 80 jam khidmat masyarakat di sebuah hospital, kata peguamnya.

Shmulevich, dari Brooklyn, New York, mengaku dia melemparkan buku suci itu ke dalam tandas di Pace University pada 13 Oktober 2006 dan 21 November 2006. Satu aduan jenayah mengatakan naskhah Al-Quran yang ditemui dalam insiden Oktober itu “dipenuhi najis manusia.”
Dalam kedua kes, seorang guru menjumpai naskhah itu dalam tandas lelaki di tingkat dua bangunan institusi itu di pinggir Manhattan.

Detektif Faisal Khan, yang menyediakan aduan itu, berkata, Shmulevich memberitahunya “dia melakukan tindakan itu kerana marah dengan sekumpulan pelajar Islam.”

Shmulevich, pelajar aliran perniagaan yang berasal dari bekas Soviet Union, pada awalnya didakwa dua tuduhan melakukan jenayah benci. Tuduhan itu jika disabitkan boleh dihukum sehingga penjara empat tahun. – AP

sumber || bharian ||

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s