Mesir bina penghadang bawah tanah sempadan Gaza

KAHERAH: Sebuah akhbar harian milik kerajaan Mesir, semalam mengesahkan negara itu membina penghadang bawah tanah di sempadannya dengan Gaza dan bertegas tindakan itu adalah haknya sebagai sebuah negara berdaulat.

Akhbar Al-Gomhuria melaporkan pada muka hadapannya, bahawa penghadang yang dibina itu sama dengan yang ada sekarang, tetapi ditambah dengan cerucuk bawah tanah.

“Mesir berhak membina penghadang di sempadan Gaza untuk melindungi kedaulatannya. Negara ini juga berhak membina tembok yang kuat dan tidak akan runtuh,” lapor akhbar itu.

Laporan akhbar itu adalah sumber maklumat terbaru dan paling dipercayai yang memberi isyarat bahawa Mesir semakin hampir membuat kenyataan rasmi mengesahkan pembinaan penghadang bawah tanah itu bagi menghalang penyeludupan ke Gaza melalui terowong bawah tanah.

Sumber keselamatan yang tidak didedahkan sebelum ini mengesahkan laporan saksi mengenai pembinaan itu.

Media bebas Mesir berulang kali mengecam tindakan kerajaan membina sekatan terbabit kerana ia semakin menyulitkan kehidupan penduduk Gaza yang bergantung kepada terowong untuk semua keperluan.

Bagaimanapun Al-Gomhuria berpendapat sebaliknya.

“Ada sesetengah pihak cuba menggambarkan Mesir turut memainkan peranan menyekat penduduk Palestin dengan menghalang laluan penyeludupan senjata, tetapi perbuatan menyeludup senjata melalui Sinai adalah serangan langsung kepada kedaulatan Mesir,” kata akhbar itu.

Ia menyalahkan pergerakan Hamas yang menguasai Gaza pada 2007 kerana memburukkan lagi keadaan hidup penduduk di wilayah itu dan berkata pergerakan itu patut menandatangani perjanjian damai dengan kumpulan Fatah pimpinan presiden Mahmud Abbas. – AFP

Sumber : Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s