Diam Itu Lebih Baik

Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda, “Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, maka hendaklah ia berkata perkara yang baik atau diam. Dan sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Kemudian, maka hendaklah ia memuliakan jirannya. Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kemudian maka hendaklah ia memuliakan tetamunya.” (Mutafaq ‘alaih)

Daripada Muaz bin Jabal r.a, berkata : ” Khabarkan kepadaku suatu amalan yang membolehkan aku masuk ke dalam syurga dan menjauhkan aku dari neraka. ”

Jawab Nabi SAW : “Sebenarnya engkau telah bertanya suatu pekara yang besar, dan sesungguhnya amat mudah sekali bagi sesiapa yang dimudahkan oleh Allah Ta’ala, iaitu Hendaklah engkau menyembah Allah dan tidak menyekutukanNya dengan suatu yang lain. Engkau mendirikan sembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa sebulan Ramadhan dan mengerjakan haji ke Baitullah.”

Kemudian Nabi bersabda lagi : “Mahukah engkau aku khabarkan pokok amalan, tiangnya dan kemuncaknya?” Aku menjawab : “Mahu, ya Rasulullah”

Sabda baginda : “Pokok amalan ialah Islam, tiangnya ialah sembahyang dan kemuncaknya ialah jihad”

Kemudian Nabi bersabda lagi : “Mahukah engkau aku khabarkan kunci kepada semua perkara ini ?” Aku menjawab : ” Mahu, ya Rasulullah. “Lalu baginda memegang lidahnya seraya berkata : “Awas, jaga ini baik-baik.” Aku bertanya : ” Ya Rasulullah, adakah kami akan dituntut kerana berkata dengannya ?” Baginda lalu menjawab : “Dan tidak akan dicampakkan manusia ke atas muka mereka atau batang hidung mereka ke dalam neraka, melainkan hasil tutur bicara mereka. ” (Riwayat Tirmizi)

Advertisements

One response

  1. Pingback: My Wordpress 2010 In Review « || A Thousand Words ||

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s